Aangenaam kennis te maken

Hallo, ik ben Moniek van der Zee!

Wie ben ik?

Mijn naam is Moniek van der Zee, ik ben 36 jaar en heb in het verleden diverse banen gehad bij de overheid en tussen de dieren (voornamelijk paarden en honden). Nadat ik in 2015 na zeven jaar als politieagent afscheid heb genomen van mijn baan heb ik een jaar in het buitenland gewoond en gewerkt om rust en herstel te vinden voor mijzelf. In Kaapverdië kwam ik tot rust met de zon, de zee en met de zorg voor de honden in het dierenasiel. In Italië was het hard werken op een agriturismo met paarden en toeristen. Ik hervond mijn passie en mijn missie en keerde terug naar Nederland om mij om te laten scholen tot Sociaal werker. In 2018 behaalde ik mijn diploma aan de Hanzehogeschool te Groningen. In de tussentijd werkte ik in diverse zorginstellingen en later bij Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers.
Al vanaf het begin van de opleiding tot sociaal werker wist ik dat het inzetten van paarden binnen de hulpverlening een roeping voor mij was en ik heb daarom tijdens mijn gehele studie onderzoek gedaan naar het hoe en wat. Via stages en een scriptie en vooral veel oefenen en lezen kwam ik erachter dat juist deze combinatie van paard en mens ontzetten helend kan zijn. Waar ik in de praktijk in zorginstellingen verbinding en contact miste, was dat in het werken met paarden en mensen juist de basis. Dus vrij snel nadat ik mijn diploma haalde, heb ik mij opgegeven voor de Post-HBO opleiding Paard en Hulpverlening.

Alles leek me voor de wind te gaan. Mijn studie afgerond, een goedbetaalde baan in een mooie sector van zorg en welzijn gevonden, gestart met de vervolgstudie Paard en Hulpverlening én mijn eigen bedrijf gestart, mijn missie, mijn passie! Werken met paarden en met mensen, het verbinden van twee werelden.
En toen ging het mis. Ik raakte in een burn-out. Trauma uit het verleden, de druk(te) en recente ernstige gebeurtenissen in mijn persoonlijke leven zorgden er gezamenlijk voor dat ik nergens meer toe in staat was. Ik was altijd zo fanatiek, deed zoveel tegelijk en ineens kon ik niets meer. Daarmee werd het pijnlijk duidelijk dat het tijd was om naar binnen te keren, naar mijzelf en mijn proces te kijken en daar alle tijd en aandacht op te richten. Ik herschrijf mijn website daarom bijna een jaar later. Het was tijd om stil te staan, keuzes te maken en vandaar uit rustig weer de draad op te pakken. ik heb daarbij hulp gekregen, gevraagd en ongevraagd. Ook paarden kwamen daar in voor. En wat mijn begeleiders, omgeving maar vooral de paarden daarin voor mij betekend hebben, dat zal ik altijd bij me dragen.
De tijd is nu gekomen dat ik dit wil en kan delen. Het behalen van mijn praktijkexamen Paard en Hulpverlening was daarvoor een fijne bekrachtiging om mijn missie uit te voeren. De kracht van de paarden, de kracht van de kudde, dat is wat mijn hulpverlening onderscheidt van reguliere hulpverlening.

Opleiding

Naast HBO sociaal werk ben ik in het bezit van een MBO-diploma diermanagement en een MBO-diploma politie. Momenteel volg ik de post-HBO opleiding Paard en Hulpverlening aan het NHL te Leeuwarden. Tevens ben ik inmiddels drie jaar actief in de zorg als (persoonlijk) begeleider voor diverse doelgroepen.

Element

Voor een goede samenwerking is het essentieel dat het paard in zijn element is. Dit betekent dat gestreefd wordt naar een omgeving voor de paarden die voldoet aan de natuurlijke behoeften van een paard (Sociaal contact, voeding, beweging, rust, uitdaging).

Fusie
Twee paarden

De kudde van Centrum Paard en Plezier bestaat uit Tommie en Blue. Hieronder vind je van beide prachtpaarden een afbeelding.

Ontmoet Tommie. Tommie is geboren in 1998. Hij heeft een tandziekte gehad, waarbij hij al zijn tanden verloren heeft. De tong van Tommie hangt daarom soms naar buiten. Hij kan nog goed eten, zijn kiezen zijn nog intact en ook voor het afscheuren van gras heeft Tommie handige manieren ontwikkeld. Alleen het doorbijten van groenten en fruit zoals bieten, appels en wortelen lukt niet meer, dus dat wordt voor hem in kleine stukken gesneden.

Mister Blue is geboren in 2019 en is ingeschreven in het EAS stamboek. Zijn vacht is zwart, maar hij zal uiteindelijk wit worden. Hij is gefokt als springpaard en dat is in zijn bouw terug te zien. In april 2020 hebben Mister Blue en Tommie elkaar ontmoet. Vanaf het eerste moment konden ze het goed met elkaar vinden en inmiddels zijn ze onafscheidelijk.